Bali Avontuur: Een hel van een tocht!

Bali Avontuur: Een hel van een tocht!

 

Een gevoel van trots overweldigt me.
Terwijl ik deze blog schrijf, heb ik een stijgende hobbel, lichte zonnebrand en schouders bedekt met massageolie. Ik vlieg in het vliegtuig terug naar Sydney op weg naar huis. Ik begin ineens te lachen als ik terugdenk aan mijn laatste 48 uur op Bali. De stewardess die voorbij loopt, geeft me een dubieuze blik. Ik kijk snel de andere kant op en probeer te begrijpen wat er allemaal is gebeurd. Ik zucht diep en een gevoel van trots overweldigt me. Missie volbracht.

Grote sprong in de oceaan
Bali staat bekend om zijn kleurrijke edelstenen, charmes en kralen. Vanaf het begin wilden José en ik dat Sunny Cords zich liet inspireren door speciale plekken, zoals Indonesië. Het leek dan ook geen goed idee om naar Bali te vliegen en daar onze productmaterialen en -benodigdheden te krijgen. Maar zonder enig netwerk van contacten of enig idee wat dit eiland te bieden heeft op het gebied van sieraden, voelde het ineens als een grote sprong in de oceaan.

Een zorg voor later
Vanaf dag 1 begon ik te bladeren door verschillende juweliers. Hoewel veel van deze winkels grote bordjes hadden met de vermelding "GROOTHANDEL", twijfelde ik. Dagen gingen voorbij en geluk leek niet aan mijn kant te staan. Ik had een paar mooie stenen en edelstenen gekocht in een winkel in Ubud, maar ik was bang dat ik veel te veel geld had betaald. Hoe ga ik dit uitleggen aan José, wanneer ik terug ben? Ik zei tegen mezelf dat dat later een zorg is. De enige reden waarom ik een paar snaren had gekocht was omdat ik wanhopig wilde terugkomen met een soort Balinese schatkist. Ik weet zeker dat ze het zou begrijpen.

Mijn geluksdag
Voordat ik het wist was het de laatste dag van mijn reis. Tot nu toe bleef ik alleen achter met een handvol kralen en edelstenen. Niettemin was ik nog steeds hoopvol dat het vandaag mijn geluksdag zou zijn. Ik had 's morgens vroeg de wekker gezet en keek naar de zonsopgang terwijl ik een Balinese brekkie had. Zodra ik mijn comfortabele sneakers had aangetrokken, was ik klaar om nog een keer op pad te gaan op zoek naar de juiste retailers. Toen ik een van de winkels betrad, vroeg ik de dame of ik hun leren koorden en bedels in bulk kon bestellen. Ze antwoordde dat dit niet mogelijk was. Toen ze mijn teleurstelling zag, krabbelde ze een adres af waar de winkel hun spullen koopt. Tot nu toe had nog nooit iemand dit soort informatie gedeeld. Het leek erop dat ze hun bronnen niet wilden weggeven.

Doe het gewoon
Het bleek dat de winkel twintig minuten verderop zou zijn. De tijd tikte, dus ik zocht snel naar een scootertaxi. Ik naderde een oude Indonesische man met een lange snor en een paar grijze haren die uitstaken. Toen ik hem het adres liet zien, zei hij dat hij bereid was me voor 30.000 roepia te brengen. Ik pauzeerde even en besloot toen Nike's advies te volgen: "Doe het gewoon" en daar waren we dan.

Er is geen morgen
Toen we eenmaal bij de winkel aankwamen, merkte ik meteen dat de lichten uit waren en de stalen jaloezieën waren gedaald. De winkel was gesloten. Ik staarde door de ramen en tot mijn verbazing zag ik allerlei tassen met edelstenen en bedels. Dit was precies waar ik de hele week naar op zoek was ...! Ik kon het niet geloven. Mijn oude taxichauffeur begon te kletsen met twee jongens die voor de winkel zaten. Ze zeiden dat ik morgen terug zou komen, want dan zou de winkel weer open zijn. Ik schudde wanhopig mijn hoofd en antwoordde: "Er is geen morgen. Ik vlieg vanavond naar buiten! ". Mijn taxichauffeur bleef praten met de jongens en na een kort gesprek dat ik niet kon begrijpen, zei hij: "Ik weet waar ik moet zijn".

Wat een andere wereld
We stapten op zijn scooterfiets en begonnen opnieuw te rijden. Ik verwelkomde de lichte bries omdat het het warmste deel van de dag was geworden. Ik nam een ​​klein slokje van mijn waterfles en keek over de vele rijstvelden die voorbij kwamen. Na meer dan een uur gereden te hebben, werd mijn hobbel stijf en voelde ik de zon branden op mijn blote benen. Ik had geen idee waar we heen gingen, maar besloot de oude man te vertrouwen. Plotseling verhief de oude man zijn stem en zei me dat ik snel de helm op moest zetten. Hij wees naar een of andere politiecontrole die een paar kilometer voor ons gebeurde. Zeker. Wat een andere wereld.

Het gaat niet om de eindbestemming
Toen er nog een uur voorbijging, begon ik me zorgen te maken. Waar bracht deze man mij heen? Kon ik hem eigenlijk vertrouwen? Hoeveel rupiah zou deze rit me kosten? Mijn hoop begon te verminderen met elke extra kilometer die we aan het rijden waren. Ik vroeg de oude man of we er bijna waren. Hij knikte, maar ik was niet overtuigd. De filosofische kant van mij probeerde mezelf eraan te herinneren dat het leven niet om de eindbestemming gaat ('de winkel') maar om te genieten van de reis zelf ('deze scooterrit'). Ik negeerde de pijn die ik in mijn rug begon te voelen en zei tegen mezelf dat ik dankbaar moest zijn omdat ik anders nooit deze delen van Bali zou hebben gezien ...

Ik wilde bijna in tranen uitbarsten
Na twee en een half uur rijden, waren we eindelijk daar. Toen we voor het gebouw stonden, keek ik op en dacht: dit kan niet goed zijn. We betraden dit traditionele gebouw en alle hoop zakte in mijn schoenen. De opwinding die ik voelde voor de andere winkel werd snel vervangen door grote teleurstelling. De winkel die mijn oude man me had meegenomen, bleek een juwelenmuseum te zijn! Hij knikte opgewekt en zei: "Koop je zilveren oorbellen?" Ik wilde bijna in tranen uitbarsten. Na bijna 3 uur achterop een scooter gezeten te hebben, bleek het voor niets te zijn!

We waren zover gekomen
De oude man besefte onmiddellijk dat er geen 'gelukkige klant' voor hem stond. Hij stelde snel voor om naar de markten te gaan die zich dicht bij elkaar bevinden. Ik keek naar hem en dacht aan alle vele markten waar ik al eerder was geweest zonder succes. Maar wat moest ik verliezen? We waren hoe dan ook zover gekomen. Blijkt dat ik niet de enige was die heet was, ik kon het zweet zien dat onder zijn helm vandaan kwam. Na een korte rit was het precies wat ik dacht te zijn: mensen die allerlei dingen verkopen, behalve wat ik wilde. Ik zei hem dat we waarschijnlijk terug zouden moeten gaan omdat we nog een lange weg te gaan hadden om terug te gaan.

Falen en ondernemerschap
Toen we weer aan het rijden waren, waren de oude man en ik beiden rustig en verloren in onze eigen gedachten. Ik dacht aan alle inspirerende citaten die ik had gelezen over falen en ondernemerschap. "Falen is de kans om opnieuw te beginnen, deze keer intelligenter" of "Ik heb niet gefaald. Ik heb net 10.000 manieren gevonden die niet werken ". Ik zuchtte diep en zei tegen mezelf dat ik het niet zou opgeven. Deze citaten hielpen me om weer zelfverzekerd en ontspannen te zijn. Bij aankomst vroeg de oude man me hoeveel ik hem wilde betalen. Ik voelde me zo slecht voor hem omdat hij de hele dag ook voor niets had gereden. We hebben 200.000 rupiah afgesproken. Een eerlijke deal voor ons beiden.

Een oase bereiken in een warm dessert
Op mijn lijst stonden nog een paar plaatsen die ik kon uitproberen. Ik had nog maar twee uur voordat ik naar het vliegveld moest. Mijn gevoel zei me dat het geluk weer aan mijn zijde veranderde. Toen ik in de laatste winkel sprong, had ik zin om in een warm dessert een oase te bereiken. Vanwege de beperkte hoeveelheid tijd dwong ik mezelf om me te concentreren en me te concentreren. Snel heb ik de vragen doorgenomen: wat heb ik nodig? Welke hoeveelheid? Welke kleur? Welk ontwerp? Welke maat? Voor welke prijs? Ik moest voorzichtig zijn omdat ik wist dat onderhandelen niet een van mijn capaciteiten was. Ik maakte snel een mentale notitie dat ik de volgende keer met José zou moeten komen, aangezien zij een expert op dit gebied is. Na 45 minuten stond ik buiten de winkel mijn schatkist in een grote papieren zak te houden voor een goedkope prijs. Business done - missie geslaagd.

 

Wees de eerste om te reageren

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd